Η επιστήμη μελετά το γέλιο τα τελευταία 20 χρόνια. Οι επιστημονικές έρευνες λένε πως το γέλιο παράγεται στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου που είναι η περιοχή η οποία σχετίζεται με τα συναισθήματα. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου «αποφασίζει» για το αν το γέλιο μας θα είναι έντονο, διακριτικό ή ξεκαρδιστικό. Αυτή η εγκεφαλική διεργασία διαρκεί μόλις μερικά δευτερόλεπτα κι εμείς δεν τη συνειδητοποιούμε.
ΜΟΛΙΣ ο εγκέφαλός μας πάρει τη μεγάλη απόφαση, το γέλιο καταλαμβάνει ολόκληρο το σώμα μας. Αρχικά, συσπώνται οι μύες στην κοιλιά και τα ζυγωματικά μας. Το διάφραγμα ανοίγει και αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς. Οι αναπνοές γίνονται πιο γρήγορες ενώ οι σκελετικοί μύες χαλαρώνουν. Αυτή η στιγμιαία αίσθηση μας ηρεμεί, αλλά και κάποιες φορές μας αναγκάζει να καθίσουμε γιατί δεν μπορούμε να σταθούμε όρθιοι απ' τα γέλια. Και μαζί με... μας χαλαρώνουν και οι σφιγκτήρες. Η έκφραση «κατουρήθηκα από τα γέλια» ενίοτε δεν είναι υπερβολική...
ΤΟ γέλιο κάνει καλό σε όλο μας το σώμα. Εχει αποδειχθεί ότι καλυτερεύει την ερωτική ζωή των ανδρών, αφού, όπως και το Βιάγκρα, προκαλεί τη διαστολή των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα γεννητικά όργανα. Μετά από ένα ξεκαρδιστικό γέλιο απελευθερώνονται κατεχολαμίνες που αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και στους μυς. Ετσι μειώνεται το αίσθημα της κούρασης και νιώθουμε ευφορία. Και όταν γελάμε συχνά, παράγονται ενδορφίνες που έχουν αναλγητική και χαλαρωτική δράση.
ΔΗΛΑΔΗ άμα γελάς πολύ δεν σου χρειάζονται τα παυσίπονα και τα ηρεμιστικά. Ο οργανισμός σου έχει τους μηχανισμούς για να σε κάνει καλά. Τις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου χρησιμοποιούν ήδη οι γιατροί. Βάζουν τα παιδιά που αναρρώνουν σε νοσοκομεία και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες να ψυχαγωγούνται από κλόουν και να βλέπουν αστείες ταινίες.
ΤΟ γέλιο δραστηριοποιεί το αυτόνομο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο ελέγχει πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Εχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος ενώ συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού. Οταν γελάς μειώνεις την πίεση και το στρες. Η πέψη σου γίνεται ευκολότερη και μειώνεται η βουλιμία που αισθάνεσαι όταν πλησιάζεις στο ψυγείο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρησιμοποιούν το γέλιο και για αδυνάτισμα: «Είσαι χοντρός - ένα γέλιο θα σ' αδυνατίσει»!... Οταν γελάμε, καίμε 20% περισσότερες θερμίδες. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσοι γελάνε κάθε μέρα, για 10-15 λεπτά, χάνουν 2 κιλά το χρόνο. Εκατό με διακόσιες συσπάσεις γέλιου την ημέρα ισοδυναμούν με 10 λεπτά τρεξίματος. Ο άλλος τρέχει σαν μαλάκας και συ γελάς και χάνεις κιλά. Αν καταφέρεις και ξεκαρδιστείς για μία ώρα θα χάσεις 500 θερμιδούλες. Φάε ένα κομμάτι παστίτσιο και μετά ξεσκίσου στο γέλιο. Θα 'ναι σαν να μην το έφαγες ποτέ...
ΕΝΑΣ ενήλικος γελά περίπου 6.205 φορές τον χρόνο. Δηλαδή περίπου 17 φορές την ημέρα. Τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα! Γίνε παιδί και θα πάψεις να 'σαι χοντρός... Η παρέα δεν είναι απαραίτητη για να γελάσουμε, έχει όμως διαπιστωθεί ότι γελάμε περισσότερο με το ίδιο αστείο αν γίνεται παρουσία άλλων. Κατά μέσον όρο, γελάμε 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές στιγμές μας.
ΟΙ άνδρες λένε περισσότερα αστεία όταν είναι σε παρέα με γυναίκες και οι γυναίκες γελάνε περισσότερο όταν βρίσκονται μεταξύ ανδρών. Να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει γυναίκα που να μη δηλώνει πως αγάπησε τον άνδρα που την έκανε να γελά.
ΤΟ γέλιο δεν είναι προνόμιο των ανθρώπων. Εχει διαπιστωθεί ότι πολλά ζώα γελάνε. Ανάμεσα σ' αυτά οι πίθηκοι και τα ποντίκια. Πάντως ανθρώπινο προνόμιο είναι το πολλαπλό γέλιο: μπορούμε να κάνουμε «χα, χα, χα» επειδή είμαστε δίποδα και οι χορδές μας έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. Οι πίθηκοι περιορίζονται σε ένα «χα». Ποια ήταν η πρώτη αιτία γέλιου του πρωτόγονου ανθρώπου; Φυσικά το γαργαλητό...
ΤΟ 1962 η Τανζανία συγκλονίστηκε από επιδημία γέλιου που διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Γύρω στις χίλιες νεαρές γυναίκες «μολύνθηκαν» κατά τη διάρκεια της επιδημίας και η μόνη λύση που μπόρεσαν να βρουν οι Αρχές ήταν να βάλουν σε καραντίνα τα «γελαστά» χωριά που επλήγησαν από την επιδημία... Το χρονικό της επιδημίας γέλιου έχει καταγραφεί σε ιατρικές επιθεωρήσεις.
Του Ανδρέα Ρουμελιώτη από την στήλη "Ράδιο Ε" στην "Ελευθεροτυπία" της Παρασκευής, 28 Μαρτίου 2008.