Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

Πρόσωπα ...

PERSONA GRATA

Γιώργος Νικολάου, 24 ετών, Κύπριος ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας (της έτερης, μαζί με την Ανόρθωση, προσφυγικής ομάδας της Αμμοχώστου). Οταν έμαθε, πριν λίγο καιρό, ότι ένα παιδί 16 ετών πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται επειγόντως σε μεταμόσχευση μυελού, έσπευσε αμέσως να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και βρέθηκε πως είναι συμβατός δότης. Την περασμένη Πέμπτη, ζήτησε από τη διοίκηση και την τεχνική ηγεσία της ομάδας του να μην αγωνιστεί στο σημαντικό παιχνίδι της Κυριακής εναντίον της ΑΕΚ Λάρνακας, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός του εν όψει της διαδικασίας λήψης του μοσχεύματος. Οι άνθρωποι της Νέας Σαλαμίνας έκαναν δεκτό, δίχως δεύτερη σκέψη, το αίτημά του. Μόνο που δεν «σεβάστηκαν» το άλλο -να μη γίνει γνωστό το θέμα σε κανέναν. Ετσι, όταν την επόμενη μέρα, η εφημερίδα «Σημερινή» ανέφερε την είδηση με τον τίτλο «Η ανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο», ο Νικολάου έγινε έξαλλος, διότι δεν επιθυμεί δημοσιότητα. Μάλιστα, όσοι δημοσιογράφοι τον παίρνουν τηλέφωνο (μεταξύ τους, ακόμα και κολλητοί του φίλοι) ζητώντας του μια δήλωση, προσκρούουν στη θυμωμένη του άρνηση. Βλέπετε, υπάρχουν ευτυχώς, ακόμα, άνθρωποι που προσφέρουν, επειδή ειλικρινά το επιθυμούν και όχι επειδή θα λάβουν μαζί με την προσφορά και ολίγην δημοσιότητα. Εδώ και μέρες, ο Νικολάου υποβάλλεται σε ειδική φαρμακευτική αγωγή και αναμένεται πως σήμερα είναι η μεγάλη μέρα που θα δώσει το μόσχευμα. Πόσο πιο όμορφος, αλήθεια, θα 'ταν ο κόσμος μας αν είχε πολλούς τέτοιους Γιώργους...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2007

«Εφυγε» η πρεσβευτής των εγκαταλελειμμένων γυναικών...

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΑΡΝΤΓΟΥΙΚ, 91 ετών, Αμερικανίδα συγγραφέας, σύζυγος του ποιητή Ρόμπερτ Λάουελ και εκ των ιδρυτών, το 1963, μαζί με άλλους φιλο-αριστερούς διανοούμενους της εποχής, της έγκυρης έκδοσης New York Review of Books, που θεωρείται «Βίβλος» για την παρουσίαση καινούργιων βιβλίων, πέθανε στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου. Σημαντικοί συγγραφείς, όπως η Μαίρη Μακάρθι, η Ελίζαμπεθ Μπίσοπ και ο Φίλιπ Ροθ, ήταν μέλη του στενού της κύκλου. Το σημαντικότερό της έργο θεωρείται το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Sleepless Nights», δηλαδή «Αγρυπνες Νύχτες», που κυκλοφόρησε το 1979.

ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ με τον Λάουελ σ' ένα πάρτι στο Γκρένιτς Βίλατζ το 1946 και παντρεύτηκαν 3 χρόνια μετά. Στα 40 της χρόνια γέννησε τη μοναχοκόρη της Χάριετ. Το 1970, ο Λάουελ την εγκατέλειψε για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας, της Βρετανίδας συγγραφέως Κάρολαϊν Μπλάκγουντ, χάριν της οποίας έφυγε από την Αμερική για να ζήσει μαζί της στο Λονδίνο. Η Χάρντγουικ δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τη δημόσια ταπείνωση της εγκατάλειψης από τον Λάουελ (όλες οι εφημερίδες έγραφαν σχετικά, τότε), όπως και την, εκ μέρους του, παραβίαση της εμπιστοσύνης που του είχε. Χειρίστηκε «το αναπόφευκτο», με τον μόνο τρόπο που ήξερε καλά: αξιοπρέπεια. Εκανε το να είσαι πιστός και αφοσιωμένος στον άνθρωπό σου ύψιστο θέμα των δικών της αξιών. Εγραψε ατέλειωτα κείμενα για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, νοικοκυρές, καθαρίστριες, ταμίες, πωλήτριες, κομμώτριες, δασκάλες, που εγκαταλείφθηκαν από τους άνδρες τους, και όμως αποδέχτηκαν στωικά αυτήν τη «βάρβαρη παραφωνία» στη ζωή τους. Το 1977, ο Λάουελ επέστρεψε στην Αμερική για επίσκεψη. Κατευθυνόμενος από το αεροδρόμιο προς το διαμέρισμα της Χάρντγουικ, για να τη δει, πέθανε μέσα στο ταξί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/12/2007