Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

H αναμέτρηση δύο διαφορετικών κόσμων

Η Χάβαντ έχει ιδρυθεί το 1883, δηλαδή εννιά ολόκληρα χρόνια πριν από τη Λίβερπουλ και το 1998 ενώθηκε με τη Γουοτερλούβιλ, που δημιουργήθηκε το 1905, για να φτιάξουν αυτό το σωματείο που απόψε θα ζήσει την κορυφαία στιγμή του.

Το πόσο πολύ έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αντικατοπτριστεί πιο σωστά από τη διαφορά στο status αυτών που θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα στο «Ανφιλντ» για τον τέταρτο γύρο του αγγλικού Κυπέλλου. Τη στιγμή που ο Στίβεν Τζέραρντ παρκάρει κάθε μέρα ένα από τα πολυτελή αυτοκίνητά του στο προπονητικό κέντρο του Μέλγουντ, ο σταρ της Χάβαντ, ο Ρίτσαρντ Πακέτ, ήδη από πολύ νωρίτερα πηγαίνει με το μετρό στο σχολείο που εργάζεται ως επιστάτης, κοντά στο «Γουέμπλεϊ»!

Ο ένας από τη στιγμή που πατά το πόδι του έξω από το τζιπ έχει ήδη βγάλει σαράντα λίρες, τη στιγμή που για τον άλλο αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο ετήσιο κόστος χορηγίας του αν θέλει κάποιος να βοηθήσει την ομάδα! Η Χάβαντ συμμετέχει στην αντίστοιχη έβδομη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, την ώρα που η Λίβερπουλ έχει κατακτήσει επτά φορές το Κύπελλο, 18 το πρωτάθλημα, πέντε Κύπελλα πρωταθλητριών και τρία Κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Ομως, η μία χρωστά μόλις κάποιες χιλιάδες λίρες που θα βγουν από την ξέφρενη κούρσα στο φετινό Κύπελλο και θα μείνουν και κέρδη για τα επόμενα χρόνια, όταν η άλλη από χτες έχει ακόμα ένα τεράστιο χρέος γύρω από τον λαιμό της που ακουμπά τις 350 εκατ. λίρες!

Η μία διαθέτει μόλις 150 κατόχους διαρκείας (και πάλι κάνετε μία σύγκριση με την Ελλάδα) και η άλλη σχεδόν 25.000. Η Λίβερπουλ πληρώνει για αμοιβές στους παίκτες της από 20.000 έως 120.000 την εβδομάδα και η Χάβαντ μάξιμουμ 500 λίρες και όλοι οι ποδοσφαιριστές της κάνουν και μία δουλειά. Κάποιοι όπως ο Πακέτ πέρασαν από επαγγελματικά σωματεία (την ΚΠΡ, την Μπέντφορντ), αλλά δεν τα κατάφεραν και προτίμησαν να αγωνίζονται κάπου ερασιτεχνικά μέχρι να δουν αν υπάρχει κάποιο φως στο τούνελ.

Η Χάβαντ ταξιδεύει με νοικιασμένο πούλμαν που πρόσφερε ένας οπαδός της ομάδας ως χορηγία, και της Λίβερπουλ, αν αγωνιζόταν εκτός έδρας σε αυτό το ματς, οι σταρ της θα ταξίδευαν στο γειτονικό Πόρτσμουθ με το αεροπλάνο φυσικά! Υπάρχει μία ολόκληρη λίστα διαφορών ανάμεσα στην καθημερινότητα όσων απαρτίζουν τις δύο ομάδες. Ο Ράφα Μπενίτεθ ξέρει πως αν συνεχιστεί ο πόλεμος που του γίνεται από τους δύο Αμερικανούς ιδιοκτήτες, μπορεί να πάρει το καπελάκι του και να πάει στην Ισπανία με ένα άλλο πανάκριβο συμβόλαιο. Ο Σον Γκέιλ ξέρει πως δύσκολα θα απολυθεί από τη Χάβαντ και Γουοτερλούβιλ, γιατί εκτός από προπονητής βοηθά και στα γραφεία και μεταφέρει τα πράγματα για πλύσιμο μετά τα ματς στο πλυντήριο ενός φίλου του.

Οι παίκτες της ομάδας τον πειράζουν πως ξοδεύει πολλά χρήματα για να βάζει ζελέ στα μαλλιά, ένα προϊόν εταιρείας που ο Φερνάντο Τόρες διαφημίζει και φυσικά δεν το πληρώνει για να το αγοράσει! Οταν η Λίβερπουλ έπαιζε φιλικά ματς το καλοκαίρι, η Χάβαντ άρχιζε το ταξίδι της στο όνειρο με νίκες επί της Μπόγκνορ και της Φλιτ Τάουν, αν και απουσίαζαν κάποιοι βασικοί παίκτες που είχαν πάρει την άδειά τους από την κανονική εργασία τους και έλειπαν σε οικογενειακές διακοπές σε κάποιο ηλιόλουστο μέρος. Τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι στάθηκαν πιο τυχεροί από τους σούπερ σταρ της Λίβερπουλ. Η ένσταση, βέβαια, σε αυτό είναι πως οι μεν πήγαν με πακέτα φτηνών διακοπών στη Μαγιόρκα οι δε όταν κάνουν διακοπές προτιμούν την Καραϊβική ή τα ιδιόκτητα σπίτια τους στα Κανάρια Νησιά και το Ντουμπάι!

Ο αρχηγός της ομάδας είναι δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και λέγεται Τζέιμι Κόλινς. Παίρνει περίπου 5.000 λίρες τον χρόνο από την ομάδα και φυσικά δεν γίνεται σύγκριση με τα χρήματα του Τζέραρντ, αλλά ούτε καν με αυτά του τελευταίου επαγγελματία στο ρόστερ της Λίβερπουλ. Από τους υπόλοιπους της Χάβαντ, ο Τσάρλι Οουτγουέι δουλεύει σε ασφαλιστική εταιρεία, ο Τζόρνταν είναι γυμναστής, ο Γουόρνερ φορτηγατζής και ο γκολκίπερ Σκρίβεν οικοδόμος. Ομως αυτός που ζει ένα όνειρο με ανοιχτά μάτια είναι ο σέντερ φορ και αληθινός σταρ της ομάδας, ο Ρόκι Μπαπτίστ, που είναι ο πιο φανατικός οπαδός της Λίβερπουλ, όπως μαρτυρούν οι συμπαίκτες του. Προσπαθεί αυτές τις μέρες να πάρει άδεια ταξί στο Λονδίνο για να μπορεί να ζήσει, αν και οι πληροφορίες τον θέλουν σύντομα να κάνει το άλμα για επαγγελματική ομάδα. Τα δικά του γκολ πέταξαν έξω τη Σουόνσι και βοήθησαν στους αποκλεισμούς νωρίτερα της Γιορκ και της Νοτς Κάουντι στην πιο ξέφρενη πορεία που έχει κάνει εδώ και χρόνια μία ομάδα από τόσο χαμηλή κατηγορία στον πιο παλιό ποδοσφαιρικό θεσμό.

Το ματς της Λίβερπουλ με τη Χάβαντ θα βάλει στα ταμεία της περίπου 400.000 λίρες αν προκριθεί, όπως είναι το απόλυτα φυσιολογικό. Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα χρήματα που χρειάζεται κάθε εβδομάδα για μισθούς και έξοδα η ομάδα του μεγάλου λιμανιού. Αλλωστε μιλάμε για την αναμέτρηση δύο διαφορετικών κόσμων. Αντίθετα, οι περίπου 350.000 λίρες που η ερασιτεχνική ομάδα θα καρπωθεί από αυτό το τέλος -εκτός κι αν συμβεί η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών- της περιπέτειάς της την εξασφαλίζει, όχι μόνο για φέτος αλλά και για δύο σεζόν ακόμα, ώστε να μη χρωστά σε κανέναν. Και αυτό το ενενηντάλεπτο, όπως λέει ο Τόνι Τάγκαρτ, που παίζει αριστερός μπακ και δουλεύει ως οδοκαθαριστής, «θα αποτελέσει για εμάς μία εμπειρία που θα έχουμε να τη διηγούμαστε στα εγγόνια μας μια μέρα. Και μπορεί και να μη μας πιστεύουν...».

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου από tην SportDay του Σαββάτου, 26 Ιανουαρίου 2008