Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε μια μέρα στην αίθουσα διδασκαλίας, κρατώντας στο χέρι του ένα άδειο γυάλινο βάζο και μια χάρτινη κούτα. Χωρίς να μιλήσει κάθισε στην έδρα και άρχισε να γεμίζει το βάζο με μικρές πέτρες που έπαιρνε από την κούτα. Όταν το βάζο γέμισε ρώτησε τους φοιτητές του:
- Είναι γεμάτο;
- Ναι, απάντησαν όλοι μαζί με περιέργεια.
Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει πήρε από την κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να τα ρίχνει μέσα στο βάζο. Τα μικρά βότσαλα μπήκαν στα κενά που δημιουργούσαν οι πέτρες και έτσι γέμισαν και πάλι το βάζο. Ο καθηγητής απευθύνθηκε και πάλι στους φοιτητές του με την ίδια ακριβώς ερώτηση:
- Είναι γεμάτο;
- Ναι ......... απάντησαν επίσης οι φοιτητές, χαμογελώντας.
Χαμογέλασε και αυτός και χωρίς δεύτερη κουβέντα πήρε από την κούτα ένα άλλο σακουλάκι γεμάτο άμμο και άρχισε να την ρίχνει μέσα στο βάζο. Η άμμος, με το κούνημα, πήγε στα κενά που δημιουργούσαν οι πέτρες και τα βότσαλα και γέμισε το βάζο μέχρι επάνω. Ξανά η ίδια ερώτηση προς τους φοιτητές:
- Είναι γεμάτο;
- Ναι ......... απάντησαν και πάλι οι φοιτητές, χαμογελώντας και πλέον γεμάτοι περιέργεια.
Ο καθηγητής χαμογέλασε πάλι και βάζοντας το χέρι στην κούτα πήρε δύο κουτιά μπύρες. Τα άδειασε στο βάζο και η μπύρα με τον αφρό της έφτασε μέχρι το χείλος του βάζου. Ο καθηγητής ξαναρώτησε:
- Είναι και τώρα γεμάτο το βάζο;
Οι φοιτητές γέλασαν και πάλι και γεμάτοι απορία απάντησαν
- Ναι, είναι γεμάτο.
Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει την ζωή σας.
v Οι πέτρες αντιστοιχούν στα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής (οικογένεια, σύντροφος, υγεία, παιδιά, σπουδές, εργασία, ηθικές αρχές κ.λ.)
v Τα βότσαλα σε λιγότερο σημαντικά (σπίτι, αυτοκίνητο, περιουσιακά στοιχεία, καλοί φίλοι κ.λ.) και
v Η άμμος σε όλα τα μικροπράγματα.
Προσέξτε όμως:
Αν τυχόν γεμίσετε το βάζο πρώτα με τα βότσαλα (δηλ. λιγότερο σημαντικά πράγματα), είναι αυτονόητο πως δεν χωρούν πλέον οι πέτρες και η ζωή σας θα είναι κενή από σημαντικά πράγματα.
Αν τώρα τυχόν γεμίσετε το βάζο πρώτα με την άμμο (δηλ. τα μικροπράγματα), δεν χωρούν πλέον, ούτε οι πέτρες αλλά ούτε και τα βότσαλα. Έτσι θα έχετε μία ζωή μόνο από μικροπράγματα.
Αν αντίθετα γεμίσετε το βάζο μόνο με πέτρες (δηλ. τα πιο σημαντικά πράγματα), η ζωή σας θα είναι τουλάχιστον γεμάτη από τα πιο σημαντικά πράγματα.
Προσοχή λοιπόν να μην αλλάξετε τη σειρά των πραγμάτων που θα γεμίσετε το βάζο της ζωής σας.
Σκεφτείτε πως για λιγότερο σημαντικά πράγματα και κυρίως για μικροπράγματα πάντα θα υπάρχει χρόνος.
Οι φοιτητές έμειναν άφωνοι από το πείραμα του καθηγητή τους. Λίγα λεπτά αργότερα κάποιος από το βάθος της αίθουσας σηκώθηκε και ρώτησε:
- και οι μπύρες κ. καθηγητά, τι ρόλο παίζουν;
Ο καθηγητής χαμογέλασε και δείχνοντας το βάζο είπε:
- Όπως βλέπετε, όσο στριμωγμένες κι αν είναι οι «πέτρες», τα «βότσαλα» και η «άμμος», χώρεσαν και οι «μπύρες»
- Αυτό σημαίνει πώς όσο πιεσμένοι και στριμωγμένοι αν είστε στη ζωή σας από τα διάφορα προβλήματα, μην ξεχνάτε ποτέ πως πάντα θα υπάρχει χώρος και χρόνος για...... δυο «μπυρίτσες».
Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Κ. Καρπούζης από την εφημερίδα «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ» Ιούλιος 2005 – σελ. 3.