Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

50.000.000 λίτρα βενζίνης «κρατούν» οι αντλίες ετησίως

Ερευνα ΕΜΠ δείχνει πως μόνο 2 στα 10 βενζινάδικα «κλέβουν» μόνον 0,5% - τα υπόλοιπα 0,6% και... βάλε


Το αλαλούμ που επικρατεί στην αγορά πετρελαιοειδών, με απόλυτη ευθύνη του κράτους για «κλοπή» 50 εκατ. λίτρων καυσίμων τον χρόνο, με την «άδεια της Αστυνομίας» αποκαλύπτει η έρευνα του ΕΜΠ σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων (καθηγητής Στάμος Στούρνας και αναπληρωτής καθηγητής Φάνης Ζαννίκος) χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας και απέδειξε ότι οι 8 στις 10 παραδόσεις καυσίμων από την αντλία των πρατηρίων είναι χαμηλότερες κατά 0,6%, μέχρι και 7% σε ακραίες περιπτώσεις, από την ποσότητα που πληρώνει ο καταναλωτής.

Αντιθέτως, βελτιωμένη έναντι του 1992 εμφανίζεται η κατάσταση στη νοθεία πετρελαίου κίνησης, καθώς από 60,7% μειώνεται στο 15% το 2007.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, στην παρουσίαση της οποίας παρίσταντο και εκπρόσωποι των εταιρειών, προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων από αυτούς καθώς αμφισβήτησαν τη μέθοδο ποσοτικού ελέγχου του ΕΜΠ, αλλά και τη δυνατότητα των αντλιών να παραδίδουν τις ακριβείς ποσότητες, χωρίς παρέκκλιση.

Πάντα κάτω το «περιθώριο λάθους»

Ολο το παιχνίδι παίζεται στο επιτρεπτό περιθώριο «λάθους» ή ανοχής των αντλιών, το οποίο θεωρείται από τις εταιρείες και τους βενζινοπώλες ότι βρίσκεται στο συν ή πλην 0,5% επί του όγκου που παραδίδουν. Με τη διαφορά, όμως, ότι η απόκλιση βρίσκεται μονίμως στο μείον, δηλαδή η ανοχή είναι μονίμως αρνητική, ενώ μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις βρέθηκε θετική, η οποία και «διορθώθηκε» όταν έγινε επαναληπτικός έλεγχος.

Σύμφωνα με τον κ. Στούρνα, καθεστώς θεωρείται η σύσταση των πρατηριούχων στους τεχνικούς να ρυθμίζουν τις αντλίες ώστε η ανοχή να βρίσκεται στο -0,5% αφού τους το επιτρέπει ο νόμος. Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε σε ενδείξεις ότι έχουν εγκατασταθεί συστήματα τηλεχειρισμού με τα οποία γίνεται ρύθμιση της ροής του καυσίμου για να παραδίδεται ποσότητα πολύ ή λίγο μικρότερη από αυτή που καταγράφει η αντλία και πληρώνει ο καταναλωτής.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας σε 100 πρατήρια, που ήταν μυστική, δηλαδή οι πρατηριούχοι δεν τη γνώριζαν, προέκυψαν τα εξής:

* 22% παρέδωσαν καύσιμα με περίσσεια ή έλλειμμα έως και 0,5%.

8 στους 10 παρακρατούν άνω του 6,6%

* 73% παρέδωσαν με έλλειμμα 0,6-2% (αντικανονικές).

* 5% παρέδωσαν με έλλειμμα μεγαλύτερο του 2% (κλοπή).

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2006, ο μέσος όρος του ελλείμματος σε όλα τα δείγματα, από 0,98% που ήταν πέρυσι, αυξήθηκε σε 1,03%. Δηλαδή, ενώ σε γενικές γραμμές παραμένει ίδιος ο αριθμός των αντλιών που παραδίδουν μειωμένες ποσότητες, αυξάνει ο συνολικός όγκος των ποσοτήτων που αυτές «κλέβουν».

Ο κ. Στούρνας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι δεν μιλάει για κλοπή στις περιπτώσεις των αντικανονικών παραδόσεων, αλλά στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο 5%.

Και με την άδεια του νόμου

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση την έχει η ισχύουσα νομοθεσία, που εκ των προτέρων αναγνωρίζει ότι η αντλία έχει δικαίωμα να «κλέβει νομίμως» μέχρι και 0,5% των ποσοτήτων που πληρώνει ο καταναλωτής.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2007