Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Το μπουκάλι που έσβησε έναν θρίαμβο

Μια σκανδαλώδης απόφαση πριν από 36 χρόνια στέρησε από το ποδόσφαιρο μια ονειρική μονομαχία μεταξύ του Αγιαξ του Κρόιφ και της Γκλάντμπαχ του Νέτσερ.

Το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου 1971 στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ οι δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο δύο ή τρεις ήταν εκεί, αλλά αυτή τη φορά, περιμένοντας την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Η πρώτη πραγματικά σοβαρή υπόθεση για την οποία χρειαζόταν να επιληφθεί η επιτροπή στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εξελισσόταν έχοντας όλα τα στοιχεία ενός αληθινά καλογυρισμένου θρίλερ.

Πώς, όμως, φτάσαμε μέχρι τη συνεδρίαση της επιτροπής; Στις 20 Οκτωβρίου 1971 στο παλιό γήπεδο του Μενχενγκλάντμπαχ, το «Μπόκελμπεργκ», η γηπεδούχος ομάδα υποδεχόταν την Ιντερ. Πρωταθλητές Δυτικής Γερμανίας για δεύτερο σερί χρόνο, υπό την καθοδήγηση του Χένες Βαϊσβάιλερ, διέθεταν ένα τρομερό σύνολο, που αρκετοί στοιχημάτιζαν πως μπορούσε να αρπάξει το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης από τον Αγιαξ. Οι Ιταλοί με τον Τζιάνι Ινβερνίτσι στον πάγκο μόλις είχαν κατακτήσει το 11ο σκουντέτο της ιστορίας τους. Στη σύνθεσή τους είχαν αρκετά στελέχη από τις «χρυσές» μέρες του Ελένιο Ερέρα της «χρυσής» τετραετίας 1963-1967. Ο Ματσόλα, ο Φακέτι, ο Μπούρνιτς, ο Μπεντίν, ο Ζαΐρ και ο Κόρσο αποτελούσαν τη ραχοκοκκαλιά των «νερατζούρρι». Στον αμέσως προηγούμενο γύρο είχαν αποκλείσει την ΑΕΚ του Μπράνκο Στάνκοβιτς, που είχε προηγηθεί στο Μιλάνο με τον Πομώνη πριν ηττηθεί 4-1 και είχε κάνει τους Ιταλούς να καρδιοχτυπήσουν στη ρεβάνς, νικώντας 3-2.

Το ματς στο «Μπόκελμπεργκ» έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Ο Γιουπ Χάινκες άνοιξε το σκορ νωρίς, αλλά ο Ρομπέρτο Μπονινσένια ισοφάρισε πλασάροντας τον Κλεφ. Ο Δανός Λεφέβρ ήταν ο σκόρερ του 2-1 μόλις το ρολόι έδειχνε το 22' και οι Γερμανοί έδειχναν να κυριαρχούν αγωνιστικά. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα έγινε η φάση που άλλαξε τα πάντα. Ο Μπονινσένια ετοιμαζόταν να εκτελέσει ένα πλάγιο, όταν ένα μπουκάλι Coca-Cola τον βρήκε στο κεφάλι. Ο αγώνας διακόπτεται, ο σέντερ φορ της Ιντερ σηκώνεται μετά τις πρώτες βοήθειες, αλλά ο γιατρός της Ιντερ, Κουαρνέγκι, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να συνεχίσει! Ο αρχηγός της Ιντερ, ο Σάντρο Ματσόλα, βλέποντας τον Γερμανό μπακ Μίλερ να προσπαθεί να πετάξει μακριά το μπουκάλι, του επιτίθεται και το αρπάζει, παραδίδοντάς το στον Ολλανδό διαιτητή Ντόρπμανς. Ο αγώνας ξαναρχίζει, αλλά η Ιντερ είναι σαν να μην υπάρχει. Ο Λεφέβρ στο 34' κανει το 3-1 και ο μεγάλος σταρ της Γκλάντμπαχ και της εθνικής Δυτικής Γερμανίας, Γκίντερ Νέτσερ, ανεβάζει το σκορ στο 42' σε 4-1. Ο Χάινκες πριν τελειώσει το ημίχρονο πετυχαίνει το 5-1 και ο Ινβερνίτσι «θολωμένος» αλλάζει τον γκολκίπερ Βιέρι με τον Μπορντόν! Αυτό δεν αλλάζει κάτι και ο Νέτσερ (61') με τον Σίλοφ (πέναλτι στο 83') συνεχίζουν το πάρτι. Με το σκορ στο 7-1 οι Μιλανέζοι βλέπουν τον Ζαΐρ ντα Κόστα να αποχωρεί τραυματίας χωρίς να έχουν άλλη αλλαγή και τον Μάριο Κόρσο να κλοτσά εν ψυχρώ τον Νέτσερ και να αποβάλλεται. Με εννέα παίκτες, η πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία της Ιντερ ολοκληρώνεται.

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον 20χρονο Μάνφρεντ Κρικστάιν, που παραδέχεται την ενοχή του και καταδικάζεται σε φυλάκιση. Οι Ιταλοί κάνουν ένσταση και ζητούν διά του αντιπροέδρου τους, Πρίσκο, να τους κατακυρωθεί το ματς με 3-0 «λόγω ασκησης ψυχολογικής βίας». Σημαντικό ρόλο παίζει η έκθεση του παρατηρητή της ΟΥΕΦΑ, που δεν ήταν άλλος από τον σερ Ματ Μπάσμπι, τον πρώην τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η απαράδεκτη και αντιαθλητική ενέργεια αποσυντόνισε την Ιντερ», έγραφε το χαρτί που παρέλαβε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, ο Ελβετός Γκούσταβ Βίρντεκερ.

Μέχρι τη συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου 1971 είχε μεσολαβήσει η ρεβάνς στο «Σαν Σίρο» στις 3 Νοεμβρίου. Οι «νερατζούρρι», καταιγιστικοί, νίκησαν 4-2 με τον Μπονινσένια να κάνει πιθανότατα το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα της Ιντερ.

Η πειθαρχική επιτροπή υπό τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ αποτελείτο από τον Μαλτέζο Μπονίτσι, τον Ελβετό Ζόρζι, τον Φινλανδό Παρόιλα και τον Τσεχοσλοβάκο Πέτερς. Απουσίαζε ο Ιταλός Μπαρμπέ, που λόγω της εντοπιότητας δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Στις 6:30 το απόγευμα ο Βίρντεκερ ανακοίνωσε την απόφαση, που ήταν η επανάληψη του ματς στο ουδέτερο Ολυμπιακό Στάδιο στο Βερολίνο! Η ασάφεια του κανονισμού, που δεν προέβλεπε εκείνη την εποχή κάτι τέτοιο, οδήγησε την ΟΥΕΦΑ σε αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση. Οι Ιταλοί, πάντως, το... έπαιζαν αδικημένοι. «Δικαιούμαστε τη νίκη με 3-0 στα χαρτιά», ωρυόταν ο Πρίσκο. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Γκλάντμπαχ, Γκράσχοφ, μίλησε για απόφαση που δεν στηριζόταν σε κανένα κανονισμό. Η έφεση απορρίφθηκε και την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου στο Βερολίνο η Ιντερ με ήρωα τον γκολκίπερ Ιβάνο Μπορντόν κράτησε το 0-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Στο 18' της αναμέτρησης η Γκλάντμπαχ κέρδισε πέναλτι, αλλά ο Σίλοφ είδε τον Μπορντόν να μαντεύει σωστά και να μπλοκάρει.

Οι Ιταλοί έφτασαν μέχρι τον τελικό του Ρότερνταμ, όπου ο Αγιαξ τους έπαιξε όπως η γάτα με το ποντίκι! Το ματς που όλος ο κόσμος ήθελε να δει, ανάμεσα στην Γκλάντμπαχ του Νέτσερ και τον Αγιαξ του Κρόιφ, έμελλε να μη διεξαχθεί ποτέ...

Το άρθρο υπογράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Spotr Day την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007.