Παιδικά, κινούμενα σχέδια, «Μίκυ Μάους», καρτούνς. Με όποιο όρο και αν τα προσεγγίσεις είναι αυτά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν τις τελευταίες γενιές παιδιών μέσα από την τηλεόραση.
Αυτά που μας έμαθαν το καλό και το κακό, ότι οι φίλοι είναι πολύτιμοι και πως η ζωή έχει πλάκα τελικά
’80s: Ωρα έναρξης 17:30
Στην εποχή του άγνωστου
Το μόνο που ήξερε ένας πιτσιρικάς στην περίοδο που τις συχνότητες μονοπωλούσαν τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης ήταν ό,τι το «Παιδικό πρόγραμμα» ξεκινούσε στις 17.30. Αυτό και μόνο έγραφε η Ραδιοτηλεόραση. Ούτε αν ήταν τα περίφημα καρτούν του Ανατολικού μπλοκ τύπου «Μπόλεκ και Λόλεκ», ο «Λύκος και ο λαγός» είτε οι κλασικές επιτυχίες των μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ όπως MGM, της Warner όλοι θυμούνται τον Γουόλτερ Λατζ να προλογίζει τις ιστορίες του Γούντι του τρυποκάρυδου και της Disney. Στη συνέχεια στα μέσα της δεκαετίας ήρθαν και οι σειρές κινουμένων σχεδίων Νιλς Χόλγκερσον, Κάντυ Καντυ, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Δον Κιχώτης, Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο άνθρωπος κ.ά. - στις οποίες αν έχανες κάποιο επεισόδιο δεν θα έπρεπε να ανησυχείς και ιδιαίτερα. Η επανάληψη ήταν τόσο συχνή που μπορεί να έπαιζε και την ίδια ημέρα, στην πρώτη τρύπα του προγράμματος.
Οι ήρωες των ‘80s: *Ροζ Πάνθηρας *Μπάγκς Μπάνυ *Ντρούπυ *Σκούμπι Ντου *Γούντι Τρυποκάρυδος *Μπόλεκ και Λόλεκ *Οδύσσεια του Διαστήματος *Τομ και Τζέρυ *Σπορτ Μπίλι *Ποπάι *Στρούμφ *Κάντυ Κάντυ *Μάγια η Μέλισσα *Το ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον *Φρου Φρου και ξυλουργός *Αστυνόμος Σαΐνης.
Τrivial : Η Στρουμφίτα δεν είναι η μόνη γυναίκα στο χωριό των Στρουμφ, υπάρχουν άλλες δύο (σ.σ. εγώ δεν τις έχω δει ποτέ). Οι Τομ και Τζέρι έχουν κερδίσει επτά όσκαρ ως ταινίες μικρού μήκους.
Ο Μπόλεκ και Λόλεκ έχουν δώσει το όνομά τους σε δρόμους σε πέντε πόλεις στην Πολωνία, ενώ ήταν και ένα από τα ελάχιστα καρτούν που επιτρέπονταν στην ιρανική τηλεόραση μετά την επανάσταση του Χομεϊνί.
’90s: Ιαπωνική επίθεση
Η χαρά του παιδιού
Το βίντεο βρίσκεται ήδη στο φόρτε του ενώ η ιδιωτική τηλεόραση έρχεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στην παιδική τηλεόραση. Η τηλεόραση αναλαμβάνει πλέον ρόλο μπέιμπι σίτερ. Ξεκινάει από το πρωί με κινούμενα σχέδια και όταν πλέον σταματάει το παιδικό πρόγραμμα παίρνει φωτιά το βίντεο όπου η αγαπημένη παιδική σειρά τελειώνει και ξαναρχίζει άπειρες φορές. Στην παραγωγή τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς αντικαθιστούν οι Γιαπωνέζοι οι οποίοι πλέον με τα Ανιμε (γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) πουλάνε πακέτα διασκέδασης για παιδιά. Ανεξαρτήτως από όπου ξεκινούσε ο ήρωας θα γινόταν καρτούν, ηλεκτρονικό παιχνίδι, ταινία, περιοδικό, κουκλάκι και ό,τι άλλο μπορούσαν να φανταστούν οι ευφάνταστοι Γιαπωνέζοι. Οσο περνούν τα χρόνια η πρόσβαση στα καρτούν γίνεται όλο και πιο εύκολη πλέον καθώς εμφανίζονται τα πρώτα κανάλια αποκλειστικά με παιδικό πρόγραμμα ( Junior TV, 0-6) καθώς και το πρώτο συνδρομητικό κανάλι (K.TV) όπου γνωρίζουν ξανά δόξα τα κινούμενα σχέδια των περασμένων δεκαετιών.
Οι ήρωες των ‘90s: *Τρανσφόρμερς *Σούπερ Μάριο *Πόκεμον *Χ-Men *Τάο Ταο *Σίμπσονς *Χελωνονιντζάκια *Τεν Τεν *Μπαμπάρ *Μικρό μου Πόνυ *Σαμουράι Πίτσα Κατς *Θάντερκατς *Ντίτζιμονς *Σίλβερ Ράιντερς *Ντακ Τέιλς *Ανιμάνιακς *Γκοστ Μπάστερς *Γουίνι το αρκουδάκι
Τrivial: Τον Δεκέμβριο του 1997 635 Γιαπωνεζάκια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα επιλιψίας που προκλήθηκαν από τη γρήγορη εναλλαγή εικόνας στα Pokemon. Τον πρώτο κύκλο επεισοδίων των Σίμπσονς παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 13,4 εκατ. τηλεθεατές ανά επεισόδιο στις Η.Π.Α..
Τα χελωνονιντζάκια πριν γίνουν τηλεοπτική σειρά προϋπήρχαν ως περιοδικό στην Ιαπωνία. Το πρώτο τεύχος το 1984 κυκλοφόρησε σε μόλις 3.000 αντίτυπα.
’00s: Από τον ουρανό ως τον βυθό
Το άπειρο των επιλογών
Η τεχνολογία έχει φτάσει στο σημείο όπου να μην εξαρτάσαι από κανέναν αν θέλεις να δεις καρτούν. Τα πάντα έχουν ανέβει στο ιντερνετ και οι επιλογές είναι άπειρες. Η ψηφιακή και δορυφορική τηλεόραση προσφέρει πρόγραμμα ακόμη και για μωρά και βρέφη (baby tv) πριν ακόμη αυτά κατανοήσουν τι βλέπουν. Σε ό,τι αφορά τους ήρωες της δεκαετίας η φαντασία δεν έχει όρια, σφουγγάρια που ζουν στον βυθό και ιπτάμενα κοριτσάκια που έχουν πάρει τη θέση του Σούπερμαν και σώζουν τον πλανήτη. Οπως και στο πρόγραμμα για μεγάλους η προσφορά είναι καταιγιστική. Δεκάδες νέοι ήρωες και σειρές δημιουργούνται με την έναρξη κάθε σεζόν. Για παράδειγμα η Disney σχεδόν κάθε χρόνο δημιουργεί μία ταινία η οποία στη συνέχεια αποτελεί τη μαγιά για την δημιουργία σίριαλ κινουμένων σχεδίων. Παρόλα αυτά, τα απλά σε σχεδιασμό και με λίγα χρώματα κινούμενα σχέδια παλιότερων δεκαετιών καταφέρνουν να συγκινούν και τους σημερινούς μπόμπιρες....
Οι ήρωες των ‘00s: *Μπομπ ο Σφουγγαράκης (ο τετραγωνοπαντελονής) *Μπέιμπι Λούνεϊ Τιουνς *Πάουερπαφ Γκερλς *Ντόρα η εξερευνήτρια *Γουίτς *Λίλο & Στιτς, Κοντνέιμς νεξτ ντορ *Ταρζάν *Στο εργαστήριο του Ντέξτερ *Τζόνι Μπράβο
Τrivial: Στις αρχές Μαρτίου η εταιρεία παιχνιδιών Ματέλ και οι παραγωγοί της Ντόρα της εξερευνήτριας ανακοίνωσαν ότι από το 2010 θα αντικατασταθεί από μία νέα φιγούρα, πιο εφηβική ακολουθώντας και την ηλικιακή ανάπτυξη των τηλεθεατών της.
Ο Τζόνι Ντεπ θα δανείσει τη φωνή του σε έναν από τους ήρωες του Μπομπ του Σφουγγαράκη σε επεισόδιο που θα παιχθεί στην Αμερική στα μέσα του μήνα.
Από το 2004 το Πακιστάν διαθέτει το δικό του παιδικό κανάλι Cartoon Network.