Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Το Χρέος των ΗΠΑ οπτικοποιημένο.

Τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού των ανεπτυγμένων κρατών βρίσκονται στα χείλη όλων μας σε καθημερινή σχεδόν βάση. 

Αν και στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα μας απασχολούν, όπως είναι φυσικό, κυρίως τα δικά μας προβλήματα και ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας, με το πρόβλημα του υπερδανεισμού βρίσκονται αντιμέτωπες και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η σχέση δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ έχει φτάσει και εκεί το 100%. Επειδή ο ανθρώπινος νους είναι δύσκολο καμιά φορά να κατανοήσει τα μεγέθη των χρηματικών ποσών όταν αυτά περιλαμβάνουν "πολλά μηδενικά", οι παρακάτω γραφικές παραστάσεις είναι βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσουν.


  • $100
Το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων. Θεωρείται ως το περισσότερο παραχαραγμένο χαρτονόμισμα παγκοσμίως, αλλά και εκείνο που κινεί τον κόσμο σήμερα.


  • $10.000 
Είναι αρκετά για αξιοπρεπείς διακοπές σε ένα τουριστικό θέρετρο ή για την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Αντιστοιχούν στις αμοιβές ενός χρόνου εργασίας για τον μέσο άνθρωπο σήμερα παγκοσμίως.


  • $1.000.000
Ένα εκατομμύριο δολάρια.  Δεν είναι και τόσα πολλά όσο νομίζατε, έτσι; Αντιστοιχούν, ωστόσο, στις αμοιβές 92 ετών εργασίας για τον μέσο άνθρωπο σήμερα παγκοσμίως.

  • $100.000.000
Εκατό εκατομμύρια δολάρια. Είναι αρκετά για να ζήσει πλουσιοπάροχα ο καθένας από εμάς. Χωράνε άνετα σε μια συνηθισμένη παλέτα μεταφοράς εμπορευμάτων.
  • $1.000.000.000
Ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Θα χρειαστείτε βοήθεια για τη μεταφορά τους αν αποφασίσετε να ληστέψετε μια τράπεζα. Τα πράγματα, πλέον, αρχίζουν να γίνονται σοβαρά!  • $1.000.000.000.000
Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρεται σε έλλειμμα 1,7 τρισεκατομμυρίων, τέτοιοι είναι οι όγκοι των χαρτονομισμάτων που δανείζεται για τη λειτουργία της. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για διπλοστοιβαγμένες παλέτες των 100 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία. Θα χρειαστείτε πολλά φορτηγά για τη μεταφορά αυτών των χαρτονομισμάτων. 

Αν κανείς ξόδευε 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα από την ημέρα γέννησης του Χριστού, δεν θα είχε καταφέρει ακόμη να ξοδέψει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, χρειάστηκαν 700 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών.

Στην εικόνα γίνεται μια πιο "χειροπιαστή" σύγκριση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων -επαναλαμβάνω: ¨σε 100δόλαρα- με ποδοσφαιρικά γήπεδα Αμερικανικού και κλασικού ποδοσφαίρου και με ένα αεροσκάφος υπερατλαντικών ταξιδιών Boeing 747-400, το μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος παγκοσμίως.


  • $15.000.000.000.000
15 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα €15.000.000.000.000 τα Χριστούγεννα του 2011. Το Άγαλμα της Ελευθερίας φαίνεται πως μάλλον ανησυχεί καθώς το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το 20% του συνολικού Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) ολόκληρου του πλανήτη. Μέσα στο 2012 το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αναμενόταν να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ τους και να κατευθυνθεί προς λόγους χρέους/ΑΕΠ αντίστοιχους με εκείνους των υπερχρεωμένων χωρών PIIGS της Ευρωζώνης.


  • $ 114.500.000.000.000. 
Είναι οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ.
Δεξιά μπορείτε να δείτε τον πυλώνα σε "σκληρό" νόμισμα των $ 100 που επισκιάζει το WTC (οι πρώην Δίδυμοι Πύργοι) και το Empire State Building που είναι από τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο.  
Ο υπερ-ουρανοξύστης των 114,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι το ποσό των χρημάτων που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξέρει ότι ΔΕΝ έχει ώστε να χρηματοδοτήσει πλήρως το Medicare, το αντίστοιχο πρόγραμμα  Medicare για τα ναρκωτικά, προγράμματα Κοινωνικής Ασφάλισης, δαπάνες στρατιωτικών εξοπλισμών, συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, κ.α.

Είναι τα χρήματα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξέρει ότι ΔΕΝ έχει ώστε να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της.

Σημείωση: Αποθηκεύστε την φωτογραφία στον υπολογιστή σας και στην βάση, δίπλα στο Άγαλμα της Ελευθερίας, θα διακρίνετε όλα τα συγκρίσιμα μεγέθη. Από την παλέτα του $1.000.000 μέχρι τους υπερ-ουρανοξύστες.

Και μια σημαντική λεπτομέρεια: Στην εικόνα των 114.5 τρις, το μέγεθος της βάσης είναι χρήματα που αντιπροσωπεύουν μισό τρισεκατομμύριο και όχι 1 τρις (Δείτε το σε σύγκριση με την εικόνα των 15 τρις). Το ύψος του είναι διπλό. Αυτό έγινε για να αντανακλά πιο "στενά" τη βάση του Empire State και του WTC .


Το διάβασα στο marketbet.gr Για άλλες οπτικοποιημένες παραστάσεις ανάλογων καταστάσεων δείτε στο demonocracy.info