Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Γυναίκες δηλητήριο

Λέγεται ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια γυναίκα και, καθώς φαίνεται, δίπλα σε κάθε δικτάτορα στέκεται μια εξίσου αυταρχική εκπρόσωπος του διόλου ασθενούς φύλου. Πίσω από έναν κακό άνδρα κρύβεται µια ακόµη πιο κακιά γυναίκα... Χίτλερ, Τσαουσέσκου, Μποκάσα, Μουσολίνι και Μάο Τσε Τουνγκ , αλλά και άλλοι, το ένιωσαν στο πετσί τους .

H Ιστορία κοιτούσε πάντοτε µε αµηχανία τις γυναίκες. Από τη µια τα ελλιπή στοιχεία κι από την άλλη η ανεκδοτολογία που τις συνοδεύει, συσκότιζαν την υπόθεση των γυναικών και τις πέταγαν κατευθείαν στο περιθώριο, εκτός κι αν αυτές είχαν παίξει διακριτό ρόλο, σαν πρωταγωνίστριες κάποιου εθνικού µύθου. Οι «ιστορικοί του φύλου» που ξεπετάχτηκαν στο τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα έκλεισαν κάπως την τρύπα στο σώµα της επίσηµης Ιστορίας, χωρίς πάντως να πείσουν όσους δεν ήθελαν να πειστούν. Η εκκρεµότητα θα παρέµενε για πάντα αν δεν αναλάµβανε, στις αρχές του νέου έτους, να µοιράσει τη διαφορά η γαλλίδα ιστορικός Ντιάν Ντικρέ µε το πόνηµά της «Γυναίκες δικτατόρων». ∆ιαλέγοντας τη συγκεκριµένη µειονότητα µέσα από το σύνολο των γυναικών, η Ντικρέ επαναδιατυπώνει την παµπάλαιη κοινοτυπία «πίσω από έναν µεγάλο άνδρα κρύβεται µια πιο µεγάλη γυναίκα», καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι πίσω από έναν «κακό άνδρα κρύβεται µια ακόµη πιο κακιά γυναίκα». Τώρα µάλιστα! Τα πιάσαµε τα λεφτά µας. Είναι γνωστή η αντιπάθεια που προκαλούν οι συµβίες ισχυρών ανδρών, πόσω µάλλον όταν είναι βίαιοι και αιµοβόροι. Το βιβλίο της Ντικρέ ενισχύει τη λαϊκή πεποίθηση για την κακότητα των συγκεκριµένων γυναικών προσκοµίζοντας νέα στοιχεία για την «εξουσία του κρεβατιού» και, παρά το ανεπαίσθητο µισογυνικό του κίνητρο, παρασύρει στο πιο συναρπαστικό κουτσοµπολιό. Αλλά γιατί να το καθυστερούµε άλλο; Να πέσει το βίντεο παρακαλώ...

Ο Μουσολίνι και ο χορός των επτά πέπλων

Οι φήµες για τα κρυφά χαρίσµατα του Μουσολίνι προκάλεσαν ερωτικές ανατριχίλες στην παµπόνηρη Λίντα Ραφανέλι. «Είναι ένας πραγµατικός άντρας», έλεγε παρακολουθώντας τον σε έναν από τους ντελιριακούς του λόγους το 1913, τότε που ακόµη εµφανιζόταν ως «σοσιαλιστής». Η συνέχεια γράφτηκε στα ιδιαίτερα διαµερίσµατα της Ραφανέλι. Η αλήθεια είναι ότι µέχρι να µαθευτεί το εξωσυζυγικό πάθος του Μουσολίνι, η Ραφανέλι ήταν απόβλητη από την υψηλή κοινωνία της προπολεµικής Ρώµης. Τη θεωρούσαν ψώνιο και κοινή τυχοδιώκτρια η οποία εκµεταλλευόµενη το σέξι παρουσιαστικό της προσπαθούσε να αναρριχηθεί κοινωνικά. Αφού ασπάστηκε τον µουσουλµανισµό άρχισε να κυκλοφορεί ντυµένη µε πέπλα. Το σπίτι της ήταν σκηνικό της λαγγεµένης Ανατολής στο Κάιρο, φορούσε τουρµπάνι και τα µπράτσα της ήταν ένα πραγµατικό δειγµατολόγιο από ανατολίτικα βραχιόλια. Έπειτα από κάποια µελοδραµατικά γράµµατα στα οποία ο Μουσολίνι της πρότεινε να του διαβάζει το Κοράνι κι αυτός να της διαβάζει Νίτσε, έκανε την τελική εφόρµηση του ντυµένος, κατά πώς λένε, βεδουίνος!

Ο Μάο στο κλουβί με την «τίγρη» του

Χαµός έγινε όταν η Χε Ζισιέν έπιασε στα πράσα τον Μάο µε µια ηθοποιό τρίτης υποστάθµης. «Γιε γουρουνιού, αυγό χελώνας, άχρηστε που δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο από το πώς θα γ.... αυτήν την τσούλα». Βρισκόµαστε στο 1937 και ο Μάο Τσε Τουνγκ ήταν ήδη ανερχόµενος ηγέτης της Κίνας αλλά για την (υπ’ αριθµόν 3) σύζυγό του δεν ήταν παρά ο ένας άπιστος σύζυγός της. Ματαίως προσπάθησε να της πει το κλασικό «δεν είναι αυτό που νοµίζεις». Η Χε Ζισιέν άστραψε δυο ξανάστροφες στην πέτρα του σκανδάλου, την άρπαξε από τα µαλλιά και την έσυρε στο πάτωµα. Με τον ίδιο τρόπο περιποιήθηκε και την αµερικανίδα δηµοσιογράφο που ήταν παρούσα στη σκηνή θεωρώντας την ηθική αυτουργό. Η αµερικανίδα της το ανταπέδωσε µε ένα γερό ντιρέκτ, η Χε Ζισιέν όµως ανέκτησε δυνάµεις αρκετές ώστε να στολίσει τον Μάο κατά πώς του έπρεπε. «Μα τι σόι κοµµουνιστής είσαι συ που αφήνεις µια ιµπεριαλίστρια να µε χτυπάει µπροστά στα µάτια σου;». Ο Μάο δεν έβγαλε τσιµουδιά µόνο ζήτησε διά νεύµατος από τον σωµατοφύλακά του να δώσει τις πρώτες βοήθειες στη δηµοσιογράφο και άρχισε να βαδίζει προς την έξοδο. Τότε ήταν που η Χε Ζισιέν άπλωσε το πόδι της κι έβαλε τρικλοποδιά στον Μεγάλο Τιµονιέρη.

Η Εύα Μπράουν έχει νεύρα

Για να δει κανείς ολόκληρη την γκαρνταρόµπα της έπρεπε να διανύσει χιλιόµετρα µέσα σε ντουλάπες καθότι η Εύα Μπράουν είχε τη συνήθεια να αλλάζει λουκ έξι φορές τη µέρα. Το ατελιέ του Φεραγκάµο στην Ιταλία δεν προλάβαινε να εκτελεί τις παραγγελίες της ενώ η κοµµώτρια 24ώρου δράσεως είχε πάθει κιρσούς από την ορθοστασία χτενίζοντας το ξανθό κεφαλάκι της κάθε µέρα µε διαφορετικό τρόπο. Ο αγαπηµένος της «Αλφι» τρόµαζε να την αναγνωρίσει κάθε που άλλαζε χτένισµα, όµως ποια άλλη είναι η δουλειά της σωστής γυναίκας από το να εκπλήσσει και να κρατάει στην τσίτα τον καλό της; «Είσαι φάλτσος», του έλεγε κάθε φορά που αυτός προσπαθούσε να τραγουδήσει, ενώ µε το ζόρι κρατιόταν να µη φαρµακώσει την Μπλόντι, έναν γερµανικό ποιµενικό, η οποία παρενοχλούσε τα δυο µικρόσωµα τεριέ της. Για να την καλµάρει ο Χίτλερ τής άφηνε σηµειώµατα: «Εφι σε παρακαλώ µπορεί αυτή η κακοµοίρα η Μπλόντι να καθίσει δίπλα µας απόψε για κανένα µισάωρο;».

Η Εύα Μπράουν σχολίαζε απαξιωτικά την κλασική στρατιωτική στολή του. «Ο Μουσολίνι», του έλεγε, «φοράει καινούργια ρούχα κι εσύ είσαι ακόµη µε το καπελάκι του ταχυδρόµου». Σιχαινόταν το τσουλούφι του και τον κατηγορούσε ότι κόβεται συχνά στο ξύρισµα. Ο Χίτλερ ανταποκρινόταν χαριεντιζόµενος: «Υπάρχει περισσότερο αίµα στον νιπτήρα µας απ’ όσο στα πεδία των µαχών».

Έλενα Τσαουσέσκου, η άπληστη

Τον Ιούνιο του 1975 το ζεύγος Τσαουσέσκου βρίσκεται στον κόλπο της Άκαµπα στην Ερυθρά Θάλασσα και απολαµβάνει free διακοπές στα πλωτά ανάκτορα του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας. Είναι η πρώτη φορά που η Ελενα Τσαουσέσκου ανεβαίνει σε γιοτ και αυτό ως φαίνεται την εξιτάρει. «Το θέλω αυτό το γιοτ και δεν πρόκειται να φύγω από εδώ αν δεν το πάρω», δηλώνει στον σύζυγό της. Ο Νικολάι Τσαουσέσκου ξετρελαίνεται µε την ιδέα να αρµενίζει πάνω σε ένα τέτοιο κοµψοτέχνηµα στη Μαύρη Θάλασσα και χωρίς χρονοτριβή αναθέτει την υπόθεση στον διερµηνέα. Την άλλη µέρα το ζεύγος Τσαουσέσκου δέχεται ένα τηλεφώνηµα από τον απόπληκτο βασιλιά της Ιορδανίας ο οποίος εξηγεί στους φορτικούς µουσαφιραίους του ότι αυτό το γιοτ είναι δικό του δώρο προς τη θυγατέρα του πριγκίπισσα Αλια και ότι ως εκ τούτου ούτε χαρίζεται ούτε δίνεται δανεικό. Η σιωπή στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραµµής είναι εύγλωττη. Ο Τσαουσέσκου δεν το ‘χει σε τίποτα να παγώσει τις σχέσεις των δυο χωρών. Ο Χουσεΐν διαβλέπει τον κίνδυνο και παραγγέλνει ένα νέο πανοµοιότυπο πλεούµενο ειδικά φτιαγµένο για τον Τσαουσέσκου και την κυρία του.

Για την Έλενα αυτού του τύπου τα ρουσφέτια ήταν εντελώς δικαιολογηµένα αφού, σύµφωνα µε τα λεγόµενά της, «η Ρουµανία του συντρόφου Τσαουσέσκου ήταν πιο γνωστή στον δυτικό κόσµο κι από τον πύργο του Αϊφελ και πιο υπολογίσιµη κι από τη βασίλισσα της Αγγλίας».

Τι επιθύμει η αυτοκράτειρα Μποκάσα;

Όταν ο «αυτοκράτορας» της Κεντροαφρικανικής Ενωσης, Μποκάσα, βρισκόταν στον πύργο του στην παραποτάµια γαλλική πόλη Αρντρικούρ, γινόταν αρνάκι. Μακριά από την Αφρική ένιωθε λιγότερο ανασφαλής.

Από την επί γαλλικού εδάφους ηρεµία του δικτάτορα, αυτή που έβγαινε ωφεληµένη ήταν η σύζυγός του Κατρίν. Εκεί κατάφερνε να ελέγχει τις κινήσεις του προωθώντας ταυτόχρονα τα καπρίτσια της. Κανείς δεν θα µάθει αν είχε δίκιο ο Μποκάσα που στο τέλος του έγγαµου βίου τους την κατηγόρησε ότι τον κεράτωσε µε τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, µέχρι τη στιγµή που µιλάµε πάντως όλα πήγαιναν πρίµα για την «αυτοκράτειρα». Το προσωπικό του πύργου την άκουγε να του λέει: «Μπαµπά από σήµερα θα σας βάλω σε δίαιτα. Θα πιείτε µόνον νερό». Αλλά ο Μποκάσα προκειµένου να εξασφαλίσει µια γουλιά αλκοόλ ήταν ικανός να βάλει σε εφαρµογή τα µεγαλύτερα καραγκιοζιλίκια. Έριχνε στάχτη στα µάτια της Κατρίν κι έκανε το δικό του κρυπτόµενος στα ιδιαίτερα δωµάτιά του.

Είναι γνωστό ότι ο θηριώδης δικτάτορας ήταν γερό ποτήρι κι ότι ακόµη και την παραµονή της στέψης του τον βρήκαν τύφλα µε ένα άδειο µπουκάλι Chivas στο προσκεφάλι του. Εξοργισµένη, η Κατρίν το έκανε κοµµάτια και θρύψαλα ουρλιάζοντας ότι «ένας µέλλων αυτοκράτορας δεν επιτρέπεται να µπεκρουλιάζει».


Της Ρούλας Γεωργακοπούλου. Από ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 29/30 Ιανουαρίου 2011


Απληστες κυρίες πίσω από τους δικτάτορες


Λέγεται ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια γυναίκα και, καθώς φαίνεται, δίπλα σε κάθε δικτάτορα στέκεται μια εξίσου αυταρχική εκπρόσωπος του διόλου ασθενούς φύλου.

Προτού η Λεϊλά Μπεν Αλί κάνει πρωτοσέλιδα με την ανατροπή του συζύγου της και την επεισοδιακή διαφυγή της, τα σκήπτρα των σιδηρών κυριών κρατούσε αδιαμφισβήτητα η σύζυγος του δικτάτορα της Ζιμπάμπουε, Γκρέις Μουγκάμπε.

Η Γκρέις είναι ίσως η πιο μισητή φιγούρα στη χώρα, ακόμη περισσότερο και από τον δεσποτικό σύζυγό της, τον οποίο οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει μαγέψει σε τέτοιο σημείο, ώστε υλοποιεί κάθε της επιθυμία. Αρκετοί πιστεύουν ότι κάθε καταστροφική κίνηση του Μουγκάμπε έχει ενορχηστρωθεί από την Γκρέις: η κατάρρευση της οικονομίας, η αρπαγή των μεγάλων ιδιοκτησιών, η αδιαλλαξία που δείχνει ο δικτάτορας σε κάθε του εμφάνιση. Όλα χρεώνονται στην τρομακτική Γκρέις.

Ζήτησε και τα ρέστα

Όταν το WikiLeaks αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Μουγκάμπε είχε τεράστια προσωπικά οφέλη από τη διχαστική βία και τα ορυχεία διαμαντιών, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς, η πρώτη κυρία της χώρας δεν δίστασε να υποβάλει μήνυση στην εφημερίδα που το δημοσίευσε, απαιτώντας 15 εκατομμύρια δολάρια ως ηθική αποζημίωση.

Η ίδια αυτοαποκαλείται «μητέρα του έθνους», αλλά δεν έδειξε ποτέ να ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη του φτωχού λαού. Αντιθέτως επιδίδεται διαρκώς σε εξωφρενικά έξοδα, ζώντας το δικό της καταναλωτικό όνειρο.

Η Γκρέις και η συνοδεία της ήταν «θαμώνες» των μεγαλύτερων οίκων μόδας σε Λονδίνο και Παρίσι, όπου ξόδευε περισσότερα από 150.000 δολάρια σε δύο μόλις ώρες.

Στέλλα Ομπασάνιο – Νιγηρία.

Πλήρωσε ακριβά τη ματαιοδοξία της

Η επιδειξιομανία ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πρώην ισχυρής Πρώτης Κυρίας της Νιγηρίας, η οποία κυκλοφορούσε στολισμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια με πανάκριβα κοσμήματα. Παρότι προσπάθησε να εμφανιστεί ως φιλάνθρωπη και πονόψυχη, η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας, Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, δεν έπεισε κανέναν. Η μεγάλη της αγάπη προς το χρήμα και τα υλικά αγαθά της χάρισαν το παρατσούκλι «άπληστη Στέλλα». «Νονός» της ήταν ένας δημοσιογράφος από το Λάγος, που είχε γράψει ένα εκτενές ρεπορτάζ για το χόμπι της Στέλλα, το οποίο ήταν η πώληση κρατικών κατοικιών σε συγγενείς και φίλους σε εξαιρετικά φιλικές τιμές. Η τότε Πρώτη Κυρία δεν το εκτίμησε καθόλου και αντί για άλλη απάντηση, φρόντισε να περάσει μερικά χρονάκια πίσω από τα σίδερα της φυλακής ο εν λόγω δημοσιογράφος. Τελικά, η Στέλλα έπεσε θύμα της ματαιοδοξίας της και άφησε την τελευταία της πνοή το 2005 στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια λιποαναρρόφησης.

Ιμέλντα Μάρκος – Φιλιππίνες.

Η λάτρης της γούνας έγινε... οικολόγος

Διαβόητη για τη λατρεία της προς τα παπούτσια, η Ιμέλντα Μάρκος, σύζυγος του δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάντο, φεύγοντας για τη Χαβάη το 1986 άφησε πίσω της 1.000 τσάντες, 508 τουαλέτες, 15 γούνινα παλτό και 3.000 ζευγάρια παπούτσια από τα χέρια γνωστών σχεδιαστών. Η Ιμέλντα, όμως, δεν χαράχτηκε στη μνήμη των συμπατριωτών της για τα ακριβά της γούστα μόνο, αλλά και για τη σκληρότητά της κατά τη διάρκεια της αυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας από τον Μάρκος. Εις βάρος της έχουν κατατεθεί 901 αγωγές και μηνύσεις, αλλά η Ιμέλντα εξακολουθεί να ζει στον δικό της κόσμο. Τη μια παραπονιέται ότι είναι άπορη -και το λέει φορώντας κοσμήματα εκατομμυρίων- και την άλλη θέλει μια θέση στο Κογκρέσο ως η γιαγιά του έθνους. Πρόσφατα ανακάλυψε την οικολογική πλευρά της ζωής και έβαλε ως φιλόδοξο στόχο να σώσει τη Γη και την ανθρωπότητα.

Μισέλ Μπενέ – Αϊτή.

Από τη φιλανθρωπία στις σπατάλες

Η πρώην σύζυγος του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, του δικτάτορα της Αϊτής, αρχικά ήταν ιδιαίτερα αγαπητή από τον λαό, καθώς μοίραζε ρούχα και τρόφιμα στους φτωχούς και εγκαινίασε κλινικές και ιδρύματα. Σύντομα όμως αποκαλύφθηκε ο σκληρός της χαρακτήρας, που δεν μπορούσε να καλυφθεί ούτε από τα αξίας 100.000 δολαρίων πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό στον γάμο της, ο οποίος στοίχισε συνολικά 3 εκατομμύρια. Οι σπατάλες της έμειναν στην ιστορία, όπως επίσης και η πολιτική της επιρροή. Μετά τον γάμο εκτόπισε πολιτικά τη μητέρα του δικτάτορα και βοήθησε τη δημιουργία νέων ισορροπιών στους κόλπους του καθεστώτος. Ο κόσμος την φοβόταν και πίστευε ότι η δύναμή της είναι ακόμη μεγαλύτερη απ' ό,τι του συζύγου της. Παρότι το ζευγάρι ζούσε μια ζωή μέσα στη χλιδή ακόμη και μετά την εκδίωξή του από την Αϊτή, η Μισέλ χώρισε τον «Baby Doc» λίγα χρόνια αργότερα.

Σιμόν Γκμπάγκμπο - Ακτή Ελεφαντοστού.

Κολλημένη με τον τίτλο της πρώτης κυρίας

Η Σιμόν Γκμπάγκμπο θεωρείται από πολλούς ως το... αγύριστο κεφάλι που δεν επιτρέπει στον σύζυγό της να συμβιβαστεί και να βάλει ένα τέλος στο χάος που επικρατεί στην Ακτή Ελεφαντοστού εξαιτίας της επιμονής του να μην αναγνωρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Η Σιμόν χαρακτηρίζεται ως η πραγματική υπαίτια της κρίσης, καθότι σκληροπυρηνική, που πιέζει τον σύζυγό της να παραμείνει στη θέση του. Θέλοντας διακαώς τον τίτλο της πρώτης κυρίας, η Γκμπάγκμπο αγνοεί τα εκλογικά αποτελέσματα, τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα και υποστηρίζει ότι ο θεός έστειλε τον σύζυγό της να κυβερνήσει την Ακτή Ελεφαντοστού. Τα ιδεολογικά κηρύγματα του Γκμπάγκμπο φημολογείται ότι γράφονται από τη σύζυγο, ενώ το ζευγάρι τιμάται δεόντως από τους σκιτσογράφους των τοπικών εφημερίδων, που παρουσιάζουν τον πανίσχυρο στρατιωτικό να σκύβει το κεφάλι από φόβο μπροστά στην οργισμένη συμβία του.


Το άρθρο διαβάστηκε και αναδημοσιεύεται από εδώ